Coagularea si anticoagularea sangelui - INR
Anticoagularea este suprimarea partiala sau totala a functiei fiziologice de coagulare a sangelui (in urma careia ia nastere cheagul de sange si sangele trece dintr-o forma lichida intr-una solida, alunecoasa-gelatinoasa).
La baza coagularii stau factorii declansatori (leziunea unui vas sanguin de exemplu sau unele conditii patologice care produc coagularea cum ar fi cele reunite sub numele generic de trombofilii) cu participarea vitaminei K si a 12 factori (factorii coagularii notati simbolic cu cifre romane de la I-XII).
Coagularea poate fi suprimata medicamentos partial (timpul in care coaguleaza sangele este prelungit) sau total (sangele nu mai coaguleaza). De asemenea fenomenul de anticoagulare poate fi prezent in conditii patologice (de exemplu in insuficienta hepatica, ciroza hepatica etc.)
Cand este necesara anticoagularea sangelui?
Anticoagularea partiala:
• Atunci cand dorim sa prevenim trombozarea unui vas sanguin (arterial sau venos).
• Dupa interventii chirurgicale mari sau dupa implantari de proteze dupa operatii pe cord sau vasculare cand pe materialul protetic se pot forma cheaguri care prin mobilizare pot provoca embolii.
• In convalescenta dupa boli care au imobilizat bolnavul timp indelungat, organismul este predispus la tromboza (adica cresterea coagulabilitatii sangelui).
• Tulburari de ritm (exemplu fibrilatia atriala) sau dilatari ale cavitatilor inimii cazuri in care se pot forma trombi ce pot produce embolii cerebrale
In toate aceste cazuri este necesara anticoagularea partiala a pacientului.
Anticoagularea totala (suprimarea completa a coagularii) este necesara in operatiile pe cord deschis unde se foloseste circulatia extracorporeala. Se obtine prin administrarea in doza mare a heparinei intravenos sau in caz de contraindicatie se poate administra hirudina (foarte rar).
Operatia pe cord deschis: este o interventie chirurgicala efectuata pe inima, interventie in care “se deschide” o cavitate sau un vas de sange (numit vas coronar) a acesteia. In general aceste interventii pot fi efectuate numai dupa oprirea inimii si asigurarea in acest timp a circulatiei cu ajutorul circulatiei extracorporeale. Unele interventii pe vasele coronare (bypass coronarian) pot fi efectuate si pe cord batand (“off pump”) fara a folosi circulatia extracorporeala ( totusi sunt “pe cord deschis” pentru ca deschidem vasul respectiv).
Circulatia extracorporeala este o circulatie artificiala asigurata de un aparat (numit si aparat cord-plaman) deoarece inlocuieste functia de pompa a inimii si functia de oxigenare a sangelui asigurata de plamani. Este aparatura de baza a chirurgiei cardiace.
Anticoagularea partiala
Poate fi realizata prin diferite medicamente administrate pe cale injectabila sau orala.
Produse injectabile: heparina sodica (sub forma de injectii intravenoase), heparine cu molecula mica (Fraxiparina, Clexane). Acestea din urma sunt folosite in general pentru tratamentele indelungate sub forma de injectii subcutanate. Controlul anticoagularii prin aceste substante se face prin teste speciale (ACT= timp de coagulare activat; APTT= timp partial de tromboplastina activata – prescurtari din limba engleza).
Produse administrate pe cale orala: sunt substante pe baza de acenocoumarol (in Romania Sintrom, Trombostop) sau warfarina. Controlul anticoagularii la aceste produse se face prin examenul INR.
INR (International Normalized Ratio) este un indice de corectie unic necesar datorita diferitelor metodologii utilizate in diferitele laboratoare
Daca:
INR este 1: nu exista anticoagulare
INR<2: anticoagulare insuficienta
INR>2: anticoagulare eficienta
INR>4-5: valoare periculoasa (pot aparea hemoragii spontane). Asemenea INR crescut apare si fara medicatie in insuficienta hepatica.
INR 2,5-3,5: interval terapeutic. Este obligatoriu dupa implantarea unor proteze valvulare cardiace (asa-numitele proteze mecanice).
Atentie! Dupa tratamentul cu heparina tratamentul se verifica prin ACT, APTT, iar dupa tratament prin Sintrom, Trombostop sau Warfarina prin INR.
INR poate fi influentat de alimentatie, activitatea hepatica, de unele medicamente, stari patologice etc.
Exemplu: Bolnavul este purtatorul unei proteze valvulare cardiace. Pentru mentinerea INR in intervalul 2,5-3,5 bolnavul ia 2 zile consecutiv 2mg Sintrom, iar a 3-a zi 3mg. Participa la o nunta unde timp de 3 zile consuma zilnic alcool. Alcoolul stimuleaza functia hepatica, Sintromul este metabolizat mai intens, doza obisnuita va fi insuficienta. Luni bolnavului i se inregistreaza un INR de 1,7!